Katar, kaszel, mięśni bóle,
źle się czujesz, i w ogóle?
Tu, z Przelewic smaczny miód,
zdrowia doda! To nie cud!
Z lipy, tudzież faceliowy,
byś odporny był i zdrowy!
Miody łacno się dostanie
w niebuszewskim Manhattanie.
Tu nikt ciebie nie nabierze,
miody pszczele! Mówię szczerze!
Kiedy odwilż i roztopy,
słabną nawet tęgie chłopy,
lecz, kto miodkiem chleb smaruje,
krzepę ma, jak tur się czuje!
Jasnożółty do zielonkawego miód z facelii przypomina miód akacjowy. Ma przyjemny, delikatny smak, jest jednak od niego bardziej aromatyczny i posiada lekko kwaskowaty posmak. Krystalizuje na jasnokremowo lub prawie biało. Może być stosowany tak jak każdy inny miód w codziennym żywieniu, słodzeniu, kuchni. Doskonale wzmacnia organizm i wspomaga leczenie. W zapobieganiu przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych i zwalczaniu ich może być stosowany z równym skutkiem jak miód rzepakowy. Oprócz tego należy go spożywać po ciężkiej pracy fizycznej i wzmożonym wysiłku intelektualnym. Jak najbardziej się nadaje do wspomagania leczenia chorób układu pokarmowego: nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym. Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Ze względu na łagodny smak i aromat można go stosować zamiast cukru do słodzenia wszelkich napojów i potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz