niedziela, 7 lutego 2010

Prosta i smaczna kolacja.

Proste jedzenie to często jedzenie zdrowe:























































Ślinka cieknie od zapachu tego chlebka:






















A jak ujrzałem coś takiego to po prostu wymiękłem:




























Pomyślałem, że trochę głupio jest walczyć z tradycją i poszukałem czegoś co ułatwi strawienie tej kolacji po staropolsku:



































Pokroiłem plastry tej pyszności na smakowite pajdy polskiego chlebusia:





















 Dodałem plastry cebuli i poczułem prawdziwą rozkosz spożywając kolację z prostych siermiężnych składników.





















Mniam!


Komentarze:

Kazislav | 07 lutego 2010,00:53:46
Teraz to mnie wkurzyłeś:) Gdzie ja o tej porze piekarnię znajdę. Chyba, że na nocną zmianę się wbiję:)
kkk | 07 lutego 2010,00:57:20
Oj, Kaźmirz! Chlebuś w polskim domu to oczywista oczywistość. Tuszonka i wódeczka takoż. A jak ktoś jest smakosz to musowo musi być!
Kazislav | 07 lutego 2010,00:59:12
Mi nie trzeba takich rzeczy mówić:) Pochodzę z typowego domu gdzie zawsze je się swojskie jedzonko:)
kkk | 07 lutego 2010,01:05:49
Jak to miło spotkać się przy stole zaopatrzonym w swojskie kaszanki i salcesony pachnące.
Pęta swojskiej kiełbasy, choćby i z garnca smalcu wyjętej po wyleżeniu a nie świeżo robionej. To rozkosz i raj dla podniebienia.
Do tego coś na rozpędzenie tego cholesterolu co się ponoć gromadzi nieproszony. Coś wlanego do szklanicy a nie w te nowoczesne naparstki co są kieliszkami zwane.
Życie jest piękne i powabu pełne gdy żyjemy prosto, zgodnie ze zwyczajami naszych babć i dziadków.
Kazislav | 07 lutego 2010,01:09:52
Dobrze prawi! Polać mu!
Ja ostatnio zajadałem się bigosem na dziczyźnie robionym. Sądząc po składnikach jakie tam widziałem to chyba przepis z Tadka wzięty:)
kkk | 07 lutego 2010,01:21:38
Wisz Kaźmirz teraz ludzie są nad wyraz wygodniccy. Wolą kupić gotowe pseudo swojskie wyroby zamiast poświęcić kilkanaście minut na zrobienie przysmaku zdrowego i rzeczywiście smacznego.

Zanika sztuka peklowania, wędzenia, marynowania i tak dalej. Żremy szybko i byle co.

A na przykład karkóweczka naszpikowana i pełna ponętnych przypraw, pozostawiona na dni kilka i upieczona to POEZJA!

Taka prawdziwa poezja! Nie taka białym wierszem i niezrozumiała dla plebsu.

Kluseczki ugotowane z surowych tartych ziemniaków przysmażone na patelni ze skwareczkami i cebulką to jest jak magia dla większości współczesnych dziewcząt. A to i pachnie i smakuje! I to jak smakuje!

Ech! Zmilczę Kaźmirz bom zgłodniał!
dwutleneksiarczanu | 07 lutego 2010,04:30:59
Nie lubię cebli ani słoniny.. :(
kkk | 07 lutego 2010,09:49:28
@dwutleneksiarczanu jestem pełen współczucia dla twojej niepełnosprawności smakowej.
BN | 07 lutego 2010,18:13:48
Zaiste pyszne - tłuszcz świński, gdzie gromadzą się zanieczyszczenia metaboliczne, a do tego najwstrętniejszy z popularnych w Polsce alkoholi :D
Jak dla mnie to do tego chleba dobra ryba typu tuńczyk, wymieszana z usiekaną drobno cebulą, przyprawiona ziołami. Do tego oliwki a do popicia białe wino.
BN | 07 lutego 2010,18:26:14
No a jeszcze po prawdzie to miód pitny byłby jeszcze bardziej "z dziada pradziada" :P
kkk | 07 lutego 2010,19:13:56
@BN smęcisz! Nafaszerowany rtęcią tuńczyk ma być alternatywą dla tuszonki?

A pomysł na miód pitny to odnosi się do tuńczyka czy słoninki wojskowej?

Nijak nie umiem tego dopasować smakowo.

Do prostego i swojskiego jedzonka pasuje prosta ale czterokrotnie destylowana wódeczka. Z braku odpowiedniejszego samogonu jest dobrym dodatkiem. W żadnym razie nie widzę w tej roli miodu pitnego marudo blogowa.
Wojciech z Młyna | 07 lutego 2010,21:22:22
Swinaja tuszonka to rosyjska nazwa amerykańskiego Spamu, dostarczango w ramach lend-lease. Amerykańscy żołnierze tym gardzili, sowieccy - uwielbiali.
Mimo, że jestem ze wsi, to wolę jednak do wódki coś lżej strawnego. Chleb na zakwasie, masło, wędzona polędwica i siekana cebula, to jest coś, a nie słonina z folii.
Od wódki fabanaście razy destylowanej lepsza jest księżycówka. :P
dwutleneksiarczanu | 07 lutego 2010,21:25:34
Ponadto nie lubię też wątróbki i gotowanego boczku. Teraz musisz być już przepełniony współczuciem dla mojej niepełnosprawności smakowej.
kkk | 07 lutego 2010,21:35:46
@Wojciech z Młyna, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Rosyjscy żołnierze już nie stacjonują w okolicach i nie kupi się oryginalnej tuszonki. A i księżycówki teraz raczej się nie spotka. Pozostaje "sało" pakowane próżniowo w folię i wódka co z lekka kojarzy się z...

To jak z zsiadłym mlekiem. Teraz to rarytas zupełnie nie znany w miastach. Te "cuda" z chlebkiem świętojańskim i innymi ulepszaczami smaku to jednak nie to samo.

Warto jednak sobie przypomnieć od czasu do czasu to co niewyszukane a smaczne. I mam taką nadzieję, że jednak zdrowe bo rodzimej produkcji. No, może nie aż tak zdrowe ale i tak zdrowsze i smaczniejsze od produktów taśmowych.

wtorek, 2 lutego 2010

To są niezłe jaja!

Kilka razy je oglądałem i zastanawiałem się czy kupić.
To "jem swoje" trochę mnie odrzucało ale co tam! Zaryzykowałem!


Jajka maleńkie takie:


Ugotowałem i obrałem delikatnie te maleństwa.


Porównanie z kurzymi jajkami wypadło blado. Pewnie dlatego w zamierzchłych czasach zabraniano niewiastom patrzenia na ogiera kryjącego klacz?


Najeść się tym nie da! Ale... podobno Polak potrafi wybrnąć z każdej opresji?
Poprzekrawałem te jajeczka i już miałem CAŁY TALERZ przepiórczych JAJ!


Poszperałem w lodówce i znalazłem to:


Z tej radości, że tak łatwo dałem sobie radę z zakąską poczłapałem (dziadkiem jestem, a co!) do barku. Tam odkryłem wspaniale pasujący DODATEK:


Pora odpowiednia na skromną niezbyt kaloryczna kolacyjkę.


Małe jajeczka potrafią czasem nadokazywać. Oby nie skończyć jak ta flaszeczka:


Ważne są kolory, to znaczy akcent narodowy, a i rok 1928 też miło się kojarzy. To był dobry rok dla Kraju. Tylko to usunięcie z przysięgi ślubnej dla niewiast zobowiązania do posłuszeństwa mężowi było nieprzemyślane.

Cóż, to są niezłe jaja!


Komentarze:

pecet | 02 lutego 2010,00:35:59

Ale w smaku podobne do kurzych?f

dwutleneksiarczanu | 02 lutego 2010,00:43:21

No właśnie, jaki smak? :D

kornel | 02 lutego 2010,00:43:39

reklama wodki czy borówek rolnika?;)

kkk | 02 lutego 2010,00:45:29

Jest już po 22 i można reklamować używki. Zamiast mnie pytać spróbujcie przepiórkę schwytać i zmusić żeby wam zniosła jajo.

kornel | 02 lutego 2010,00:49:31

ja wcale nie przeczę :> poprostu doszukuje sie malej kryptoreklamy

kkk | 02 lutego 2010,00:51:12

@kornel, to nie jest opowieść z krypty! Ze świata reklamy też nie jest.

kkk | 02 lutego 2010,01:01:21

Może to żart, ale podobno:

- kto je jajka od przepiórki temu "lufa" patrzy w chmurki
- temu, co je jajka kurze "lufa" patrzy na podwórze!

dwutleneksiarczanu | 02 lutego 2010,01:06:50

Haha. To ja chyba zacznę jeść przepiórcze. Słyszałem, że Pudzianowski je właśnie jajka przepiórcze. Tylko, że on to na taką jajecznicę musi ze 100 jak nie wiecej.

Zal | 02 lutego 2010,01:07:54

Co do smaku - moim zdaniem jest różnica w stosunku do jaj kurzych.

kkk | 02 lutego 2010,01:08:59

@Zal jest różnica, różnica na plus dla przepiórczych.

Zal | 02 lutego 2010,01:19:43

@kkk: Też tak uważam, ale staram się nie wartościować, bo to przecież kwestia gustu ;]

BN | 02 lutego 2010,20:12:11

Pffuuu, gotowane przepiórcze- przecież z takich najlepsza jest jajecznica.

SStefania | 03 lutego 2010,17:18:07

Zawsze gdy widzę takie jaja w sklepie, totalnie nie mam pomysłu, jak je przyrządzić, gdybym kupiła. A okazuje się, że przecież, najnormalniej, można ugotować, że też na to nie wpadłam!
Choć ciasta się chyba na tym nie da upiec :)

kkk | 03 lutego 2010,17:40:42

@SStefania można upiec ciasto, ale należy się zdecydować czy idziemy na ilość czy na jakość. A może na jakość bez liczenia się z kosztami?


poniedziałek, 1 lutego 2010

Szczecin zaczął kampanię wyborczą?

Jakie to sympatyczne ptaszęta, czyż nie? Miłe, mało płochliwe. Właściwie to zupełnie odważne.


Są problemy z piciem ale tylko przejściowe.


Czy to jest strefa parkowania? Jeżeli nawet to nie na całe życie?


Ta para bardzo się stara. Kroczy dostojnie, czy w dobrym kierunku?


Można do nich podejść, nakarmić. Poczuć się jak na wsi.


Czyżby te niecne ploty o tym, że Szczecin to wieś z tramwajami okazały się prawdą?


Szczecinianie z wielką pompą są gotowi iść na wybory.
Wszyscy?


Już powinniśmy się zacząć modlić?


Komentarze:

Krystek | 06 lutego 2010,22:10:15

Toż to prawie jak u Hitchcocka. Ta cała chmara tylko czeka, żeby zaatakować!

kkk | 07 lutego 2010,00:33:39

Raczej aby powtórzyć wygraną batalię. I tak kaczusie jak się okazało mają o wiele mniejsze zapędy cenzorskie od tego niby światłego i "przyjacielskiego" pseudodemokraty.

matizygmunt | 07 lutego 2010,04:29:38

No ładnie. A wszystko dlatego, że centrum to wieś. Prawdziwa metropolia zaczyna się w Dąbiu. :D


piątek, 29 stycznia 2010

Kulinarnie.

Ostatnio po przeczytaniu ile konserwantów jest w "zdrowej, ekologicznej kapuście kiszonej" sam zakisiłem. Ciekawe co mi z tego wyjdzie?

Zanim się ukisi, podaję przepis na kapustę marynowaną, polecam jest łatwy w wykonaniu a efekt? Palce lizać.

biała kapusta, = 1 główka średniej wielkości
cebula = 1sztuka
papryka czerwona = 1 sztuka (nie koniecznie, nie każdy lubi)
marchew = kilka sztuk
jabłka = 2-3 sztuki
woda = 1 litr

cukier = 100 g (0,5 szklanki = 8 łyżek stołowych)
ocet = 100 g (10 % ) (0,3 szklanki = 6 łyżek stołowych)
sól = 2 łyżki

Marynata:
Woda, sól i cukier, gdy zacznie się gotować, trzeba wlać ocet i zalać kapustę.
Kapustę szatkujemy lub kroimy ostrym nożem na grubość około 2mm, jabłka także.


















Paprykę kroimy w paski, cebulę drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.


















Wszystko mieszamy w misce, (ja dodaję trochę świeżo zmielonego pieprzu) przekładamy do naczynia kamionkowego lub słoja, ubijamy (ręką), przyciskamy talerzem i zakręconym słoikiem wypełnionym wodą lub innym ciężarkiem. Ja niczym nie przyciskam.

Zalewamy gorącą marynatą. Marynuje się tak około 12 godz. (nie musi stać w lodowce, u mnie stoi przykryta na szafce). Może tak stać nawet dwa tygodnie. Wybieramy potrzebne ilości surówki odciskając marynatę do naczynia.



































































Uwielbiam taką kapustkę, jest lekko strawna i chrupiąca.

Ważna uwaga, główka kapusty powinna być spłaszczona i biała. Te zielone i "wysokie" główki są łykowate.

czwartek, 21 stycznia 2010

Talent? Zdolność do niczego?

Dawno temu pisałem, że tylko wygłodzony a nawet zagłodzony artysta tworzy cokolwiek wartościowego. A jeżeli dodatkowo jest dajmy na to nieszczęśliwie zakochany to czegóż więcej potrzeba do stworzenia arcydzieła?

Uciemiężenie powoduje wymuszenie nadnaturalnych zdolności do egzystowania wbrew przeciwnościom i szykanom. Łatwość życia doczesnego owocuje miałkością talentów.

Co jest powszechnie akceptowane tu i teraz bez zastanowienia i krzty krytyki, staje się niczym z upływem czasu.

Nie DODA do dorobku światowej kultury zupełnie nic pewne swego beztalencie chociażby próbowało to czynić niejako na WYDRĘ.

I w tym jest jakaś pociecha!



Komentarze:

Koval | 21 stycznia 2010,00:55:26
Łatwość życia doczesnego owocuje miałkością talentów.

cholera... to prawda
kkk | 21 stycznia 2010,00:56:25
Zgadza się tygrysie!
Koval | 21 stycznia 2010,00:57:35
mam ostatnio głód, straszny, kreatywności. brakuje inspiracji
kkk | 21 stycznia 2010,01:01:16
Głupio tak oczywiste metody przypominać, he, he!
Alkohol zabija zwyrodniałe, zbyteczne neurony powodując tym samym, że stado może szybciej biegnąć. Biegnąć na spotkanie przyszłości.

Nic bardziej nie inspiruje jak poczucie winy po wielkim chlaniu!
Koval | 21 stycznia 2010,01:04:39
jakbyś wiedział że wczoraj była libacja. tylko kurcze - mam poczucie winy żem wydał 20zł na wódkę :P
kkk | 21 stycznia 2010,01:08:50
Tak niewiele? Słabo inwestujesz w talent, ha, ha!

Poczucie winy już masz za niewielkie pieniądze.

Teraz rozejrzyj się za sposobem odpokutowania.

Twoja pokuta może mieć duże niebieskie (zielone) oczy. Ewentualnie możesz coś nagryzmolić na swoim blogu ale to łatwizna. Godna tego "chlania" za 20 zet.
quackety | 21 stycznia 2010,02:17:41
To jest bardzo prawdziwe.

Dlatego należy docenić ludzi, którzy stopniowo osiągają coraz większe sukcesy.

Mówią że sukces motywuje. Jednak dla niektórych, odpowiednio wysokie zarobki, lub osiągnięcie czegoś o czym długo marzyli zupełnie niszczą motywację. Potrzebna jest dopiero siła woli i konsekwencja aby wciąż stawać się lepzzym. I guess.
KoVaL.com.pl [wierzę w...] :: koval | 21 stycznia 2010,11:06:55
S.E.S.J.A.

Nie wiem co jest w tym takiego szczególnego, ale mimo wszystko w czasie sesji człowiek czuje się wyjałowiony umysłowo. Nawet najtrudniejsze czynności życiowe sprawiają duży ból.

Wniosek: 2 2 = Auć
quackety | 21 stycznia 2010,11:08:34
@koval: muszę się zgodzić, kac utrudnia myślenie.
Marsjanin | 21 stycznia 2010,12:08:09
Hmm, a takiego Presleya jak rozumiem świat już zapomniał? ;)
kkk | 21 stycznia 2010,13:02:04
@Marsjanin, Presley jest przykładem do czego doprowadza przekarmienie artysty. Miał za dobrze, he, he! Dobrobyt doprowadził go do zguby.
quackety | 21 stycznia 2010,13:04:14
Presley to ciężkie dzieciństwo i tysiące godzin praktyki już od małego.
... | 21 stycznia 2010,16:50:06
...wczytałam się z upodobaniem w tekst i poszperałam "pod podszewką" słów nawet ...gratuluję ponadczasowości sformułowania: "Co jest powszechnie akceptowane tu i teraz bez zastanowienia i krzty krytyki, staje się niczym z upływem czasu." ...i mam nadzieję, że nie ja jedna odczytuję to zdanie szerzej niźli w kontekście popkulturki śpiewanej wyłącznie

sobota, 16 stycznia 2010

Papierowa książka nie zniknie?

Przeczytałem na blogu JACKA KINGA o ciekawym urządzeniu a mianowicie o Expresso Book Machine (EBM). To cudo potrafi 300 stronicową książkę wydrukować i oprawić w cztery minuty! A koszt "produkcji" takiej książki? Prawie żaden. Ciekawych zapraszam do przeczytania całości na wspomniany blog.



Komentarze:

vmario | 15 stycznia 2010,23:27:58

> W obecnej wersji, EBM jest w stanie wydrukować 300 stronicową książkę w cztery minuty, a koszt, wraz z kolorową okładką, wynosi około $3.

Brzmi tak niewiarygodnie jak jakiś fake, nawet przy założeniu miernej "introligatorskiej" jakości takiej książki. Niemniej i tak jest to bardziej realne niż upowszechnienie się e-paperu w najbliższych pięciu latach :)

Swoją drogą, ciekawe ile by wytrzymała taka maszyna, gdyby ją postawić na uczelni, najlepiej teraz, przed sesją...

quest | 16 stycznia 2010,22:29:37

Wieszczę bankructwo Paula Coelho.

http://osnews.pl/paulo-coelho-udostepnia-w-internecie-wlasne-ksiazki/

http://paulocoelhoblog.com/pirate-coelho/

Krystek | 16 stycznia 2010,22:40:30

Papierowa książka ma tę przewagę na elektroniczną, że nie potrzeba prądu, aby ją przeczytać ;)


czwartek, 7 stycznia 2010

Wróżba na 2010 rok dla Pana Premiera.

Patrzy w szklaną kulę wróżka, już zaczyna drętwieć nóżka, wzrok z wysiłku jej mętnieje, nie pojmuje co się dzieje? Umie wróżyć dobrze przecie i jest z tego znana w świecie ale tu nie daje rady, tyle starań, efekt blady! Już sukcesu chwila bliska... Premier wpada wprost z boiska wyjaśniając słowem, gestem: - bo od bajek JA TU JESTEM!


Komentarze:

dwutleneksiarcyanu | 07 stycznia 2010,04:27:16

Można prosić wróżbę dla mnie? ;(

Livio | 07 stycznia 2010,07:16:45

> i jest z tego znana w świecie

O, tak ;D !